ŚWIĘTA

ŚWIĘTA PO SZWAJCARSKU

Jak Szwajcarzy obchodzą Boże Narodzenie? Święta po szwajcarsku obchodzone są rodzinnie, „na bogato”, z akcentem na celebrację okresu przedświątecznego. Już pod koniec września w większych marketach można dopatrzyć się choinek i mikołajów. Świętowanie na dobre rozpoczyna się z nadejściem grudnia. W tym czasie otwierane są jarmarki bożonarodzeniowe, na których można znaleźć niemal wszystko: tradycyjne i zagraniczne wyroby, ozdoby świąteczne, słodkości, regionalne potrawy i oczywiście Glühwein – grzane wino z przyprawami.

W samym Zurychu mieści się kilka większych jarmarków. W hali dworca głównego co roku otwierany jest Christkindlimarkt, charakterystyczny ze względu na 15-metrową choinkę, którą zdobią kryształy Svarovski. Inne znane miejsca to jarmark przy Niederdorf i na Bellevueplatz. Zatrzymując się przy kilku stoiskach na Werdmühleplatz, można trafić na The Singing Christmas Tree – występy chórów dziecięcych, wykonujących świąteczny repertuar. W ostatni weekend przed Bożym Narodzeniem organizowany jest również Heiliger Bimbam – jarmark stanowiący alternatywę dla przedświątecznego przepychu. Sprzedawane są na nim unikatowe wyroby designerskie, produkowane przez artystów z różnych stron świata.

Ozdobione drzewka bożonarodzeniowe pojawiają się w domach już na początku grudnia. Dzieci z niecierpliwością odliczają czas do świąt, otwierając każdego dnia kolejne okienko w kalendarzu adwentowym. Coraz częściej popularne stają się własnoręcznie wykonane przez rodziców tego typu kalendarze.

25 grudnia jest dniem dla większości wolnym od pracy. Większość mieszkańców Szwajcarii spotyka się wtedy w rodzinnym gronie przy wspólnym stole. Nie ma jednej, tradycyjnej świątecznej potrawy. To, co zagości na stole świątecznym, zależy nie tylko od regionu, ale i od kulinarnych upodobań gospodarzy. Do najpopularniejszych zaliczają się dania mięsne, w szczególności wszelkiego rodzaju drób: kaczka, gęś, indyk. We włoskim kantonie Ticino nie może zabraknąć potraw z makaronem i tradycyjnej włoskiej panettone. Inną, często pojawiającą się potrawą jest fondue chinoise – potrawa mięsno-warzywna przygotowywana w specjalnym kociołku.
Na świątecznym stole nie może zabraknąć również słodkości, wspólnie upieczonych przez całą rodzinę. Najpopularniejsze z nich to Zimtsterne (cynamonowe gwiazdki), Spitzbuben (waniliowe ciasteczka z konfiturą), Mailänderli (ciasteczka maślano-cytrynowe), Brunsli (ciasteczka czekoladowe) i oczywiście Lebkuchenmänner (piernikowe ludziki).

 

Karolina Duszka / Szwajcaria / Co ja wyprawiam 

Share: