Kończy się październik, zaczyna listopad. Przed nami okres dżdżysty, zimny i wietrzny. Aby nie popaść w czarną rozpacz, mamy dla Was kolorowe babeczki. Idealne dla tych, którzy planują świętować Halloween i dla tych, którzy chcą po prostu zjeść coś smacznego i kolorowego.

Bazą wszystkich strasznych babeczek jest ciasto poniżej. Jeśli wolimy jasne, waniliowe babeczki, kakao zastępujemy mąką.

Składniki na około 15 babeczek:

  • 220 g masła
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odstawić.

Utrzeć masło z cukrem do uzyskania puszystej masy maślanej. Dodawać jajka – jedno po drugim, a następnie ekstrakt waniliowy. Dodać suche składniki. Delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Papilotkami wyłożyć formę do muffinów. Nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 170 ºC, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Babeczki “Twarde lądowanie czarownicy”

Krem:

  • 200 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 33%
  • 3-4 łyżki cukru
  • zielony barwnik w żelu (najlepiej Wiltona)

Dekoracja:

  • rurki do napojów (najlepiej papierowe)
  • kolorowy papier

Mascarpone, śmietanę i cukier zmiksować do otrzymania puszystego kremu śmietanowego. Na końcu dodać barwnik.

Na papierze narysować buty czarownicy. Wyciąć. Rurkę przekroić na pół. Do każdej połówki przykleić but. Wystudzone babeczki udekorować zielonym kremem. Włożyć nogi.

Babeczki potwory

Krem:

  • 200 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 33%
  • 3-4 łyżki cukru
  • pomarańczowy (lub niebieski, zielony) barwnik w żelu (najlepiej Wiltona)

Dekoracja:

  • masa cukrowa
  • czarny barwnik w żelu
  • roztopiona czekolada

Mascarpone, śmietanę i cukier zmiksować do otrzymania puszystego kremu śmietanowego. Na końcu dodać barwnik. Z masy cukrowej uformować oczy (białe i czarne kuleczki, nałożyć na siebie). Schłodzone babeczki udekorować kolorowym kremem. Nałożyć oczy. Czekoladą narysować buzie.

Babeczki mumie

Dekoracja:

  • masa cukrowa
  • czerwony barwnik w żelu

Masę cukrową rozwałkować i pokroić w cienkie paski. Odrobinę masy zabarwić czerwonym barwnikiem, uformować kulki, które staną się oczami. Schłodzone babeczki udekorować, kładąc paski białej masy cukrowej. Włożyć oczy.

Smacznego!

 

Mariola/USA/Akcja Emigracja

 

 

 

Share: