CYKLESMAKI ŚWIATA

SMAKI ŚWIATA – TŁUSTY WTOREK

W Wielkiej Brytanii dokładnie 47 dni przed Niedzielą Wielkanocną obchodzony jest Tłusty Wtorek czyli Shrove Tuesday. Jest to ruchome święto, które wypada w oparciu o cykl księżyca. Ten szczególny dzień może wypaść pomiędzy 3 lutego a 8 marca. W tym roku zajadać się naleśnikami będziemy 9 lutego.

Tłusty wtorek to okazja, aby wykorzystać jajka, śmietanę czy cukier przed nadchodzącym postem, gdyż kiedyś jedzenie takich produktów w trakcie postu było zakazane.

Wiele wiosek i miasteczek ma swoje wyjątkowe i niepowtarzalne tradycje związane z Tłustym wtorkiem. Kiedyś ten dzień był okazją do świętowania i do dobrej zabawy. Urządzano mecze piłki nożnej na ulicy! Zwyczaj ten mimo, że został zakazany na mocy The Highway Act w 1835 r. przetrwał do tej pory w niektórych rejonach Wielkiej Brytanii.

Jadnak zwyczajem, który wzbudza najwięcej emocji są biegi naleśnikowe! Nikt nie jest do końca pewien jak narodziła się ta tradycja, ale jedna z przypowieści głosi, że pewna kobieta tak się zagapiła, że kiedy kościelne dzwony zaczęły wzywać na mszę, ona wciąż piekła naleśniki. Aby się nie spóźnić wybiegła z domu razem z patelnią i plackami. Było to w roku 1446 r. kiedy to uczęszczanie do kościoła było obowiązkowe.

Najpopularniejszym biegiem naleśnikowym jest ten organizowany w Olney w Buckinghamshire, gdzie kobiety powyżej 18 roku życia, koniecznie w tradycyjnym stroju gospodyni domowej, ścigają się na dystansie 415 jardów. Uzbrojone w patelnię i naleśnik gwarantują dawkę dobrej zabawy. Naleśnika należy podrzucić na lini startu oraz na mecie, aby udowodnić, że się go nie zgubiło. Co zabawne, kościelny przy użyciu wielkiego dzwonu zwanym o ironio “naleśnikowym” oznajmia rozpoczęcie biegu.

Po skończonej rywalizacji, zarówno uczestniczki jak i mieszkańcy miasta, urzędnicy oraz przyjezni wyruszają na nabożeństwo. Biegaczki umieszczają swoje paletnie wokół chrzcielnicy i znajmują honorowe miejsce w prezbiterium.

Chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby naleśników. Podejrzewam jednak, że co gospodyni to inny przepis. A wydawałoby się, że to takie łatwe, nieskomlikowane danie! Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować słodkie pancakes oraz wytrawne naleśniki kukurydziane. Jesteście gotowi na te smakołyki? To zapraszam!

PANCAKES

1,5 szklanki mąki

0,5 szklanki ekspresowych płatków owsianych

2 szklanki jogurtu naturalnego/greckiego/kefiru

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

opakowanie cukru wanilinowego

szczypta soli

5 łyżeczek cukru (ja użyłam brązowego)

opcjonalnie możecie dodać łyżkę roztopionego, ale niegorącego masła

Przygotowanie: Przesiewamy mąkę, dodajemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól, cukier wanilinowy oraz normalny cukier i wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy jajka i jogurt bądź kefir. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj trochę mleka. Placuszki smażymy na maśle na złoty kolor. Ja najbardziej lubię pancakes z masłem orzechowym i bananami. Świetnie pasują do tych placuszków świeże owoce, bita śmietana czy po prostu dżem.

amerykanskie pancakes 2

WYTRAWNE NALEŚNIKI KUKURYDZIANE

120 g mąki kukurydzianej

100 g semoliny

50 g mąki pszennej

sól

pieprz

pół łyżeczki curry

2 jajka

600 ml mleka

3 łyżki jogurtu naturalnego/greckiego

Przygotowanie: Trzy rodzaje mąki, sól, pieprz i curry wsypujemy do miski. Dodajemy jajka oraz połowę mleka. Energicznie mieszamy do momentu powstania gładkiej masy. Dodajemy resztę mleka i jogurt, wciąż mieszając. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto na ok. 40 minut. Po tym czasie zabieramy się za smażenie. Takie naleśniki możemy podawać z czym nam się żywnie podoba. Duszone warzywa, farsz mięsny, szpinak z fetą, opcji jest mnóstwo.

Autorka tekstu i zdjęć: Angelika / Wielka Brytania / A DREAMER’S LIFE

Share: