CYKLESMAKI ŚWIATA

SMAKI ŚWIATA: NORWESKIE DANIE – fårikål

Fårikål – tradycyjne norweskie danie poznałam dzięki mojej sąsiadce – Anne Synnøve (zapewne pamiętacie ją jako autorkę przepisu na kruche ciasteczka). I choć narodowy dzień tego dania przypada na ostatni czwartek września, ja miałam okazję skosztować rzeczonej potrawy podczas wieczornego spotkania przy szklaneczce piwa. Gotowanie mięsa z warzywami to w Norwegii zwyczaj sięgający dawnych czasów, niemniej jednak pierwsza wzmianka o fårikål pojawia się w książkach kucharskich z XIX w.

Na moją prośbę  Synnøve przekazała mi tradycyjny przepis i zastrzegła, że danie warto przygotować dzień wcześniej przed planowanym serwowaniem.

Składniki:
(na 4 osoby)

       1 ½ kg jagnięciny

       1 ½ kg kapusty

       3 szklanki wody

       2 łyżeczki soli

       4 łyżeczki pieprzu w ziarnach

 Sposób przygotowania:

1.    Pokroić kapustę w trójkąty.

2.    Ułożyć mięso i kapustę warstwami w rondlu.

3.    Posypać każdą warstwę  solą i pieprzem i zalać całość wodą.

4.    Doprowadzić potrawę do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu około 2 godziny – do momentu aż mięso będzie miękkie i będzie odchodziło od kości).

Karolina Borkowska / Norwegia / About Movie

Share:
  • Ewelina Malina

    mieszkałam kilka sezonów w Norwegii i nigdy nie słyszałam o tym daniu ….

  • Baran w kapuście! To musi być smaczne. Swoją drogą, ciekawe to, że kolejny raz okazuje się ze dawne chłopskie jedzenie, z najbardziej dostępnych produktów (patrz klimat i możliwości uprawy w Skandynawii) jest najlepsze. No i przepis z pierwszej ręki, wprost od nativa, to się chwali!