CYKLEMY POLKISMAKI ŚWIATA

SMAKI ŚWIATA – NORWESKIE CIASTECZKA MIGDAŁOWE

Te ciasteczka przygotowuje moja serdeczna norweska sąsiadka – Anne Synnøve. Pierwszy raz skosztowałam ich podczas urodzinowego przyjęcia, zorganizowanego na cześć jej męża – Oskara.

Ciasteczka urzekły mnie swoją prostotą, są słodkie, chrupiące, doskonale nadają się, by przechowywać je w szklanym słoiku i lubią być maczane w mleku.

Oto przepis:

200 g margaryny

2 łyżeczki syropu klonowego

2/3 szklanki cukru

1-2 łyżeczki cukru waniliowego

75 g grubo posiekanych migdałów

300 g mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wymieszaj masło, cukier, cukier waniliowy oraz syrop. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną oraz posiekane migdały. Uformować ciasto w grubą rolkę i umieścić w lodówce, dopóki ciasto nie będzie sztywne. Pokrój na kawałeczki o grubości, mniej więcej: 0,5 cm.

Piecz w piekarniku o temperaturze 175 stopni około 10 minut.

Karolina /Norwegia / ABOUT MOVIE

Share: