Rumunskie smaki 2

Jaka jest kuchnia rumuńska? Wspaniała! Jest pełna wpływów tureckich i śródziemnomorskich – taki kociołek bałkański:) Rumunii kochają mięso. Ich mięsne potrawy są bardzo dobrze przyprawione i niestety trochę tłuste. Ich ulubionym przysmakiem są mitiei czyli opiekane na ruszcie mięso mielone, które wygląda jak małe kiełbaski. Robi się je najczęściej z mieszanki mięsa wieprzowego, wołowego i jagnięciny. Mieszankę mięsną doprawia się przyprawami takimi jak – czosnek, pieprz, tymianek, kolendra, anyż i cząber. To jest coś jak cevapcici. Najczęściej mitiei je się z frytkami i surówką. Niestety będąc dwa razy w Rumunii ani razu nie spróbowałam tego specjału ale może jeszcze kiedyś będzie okazja:) Uwielbienie Rumunów do tłustego mięsa przejawia się również w jedzeniu skwarek. Nie są to jednak takie skwarki jakie my znamy ale coś wspaniałego, co się dosłownie rozpływa w ustach. Nie lubię skwarek i szczerze mówiąc gdybym wiedziała, że dostałam skwarki do jedzenia to bym się dwa razy zastanowiła…


Rumunskie smaki 1
Coś co jest wspaniałe w Rumunii to ich chleb. W życiu nie jadłam tak pysznego chleba.
Tradycyjnym, rumuńskim specjałem są sarmale czyli gołąbki. Nie są to jednak gołąbki takie jak polskie. Nasze, polskie gołąbki wyglądają przy rumuńskich jak wielkie gołębie;) Te rumuńskie są małe i zawinięte albo w kapustę albo w liście winogron i często gotuje się je na warstwie szatkowanej kapusty z pomidorami. Podaje się je z mamałygą.
Rumunskie smaki 3
Co to jest ta mamałyga? Nazwa wskazuje na coś niesmacznego ale tak nie jest. Jest to rumuński odpowiednik naszych ziemniaków.Mamałyga to narodowa, rumuńska potrawa. Popularna jest również w Mołdawii i na Ukrainie. To taka papka z mąki/kaszy kukurydzianej albo gryczanej, gotowana aż do ścięcia. Mamałyga kiedyś była potrawą biedoty i często zastępowała chleb, który spożywano tylko w niedzielę i święta. Zastępowała chleb ponieważ można ją przygotować w taki sposób żeby miała konsystencję pozwalającą na ukrojenie pajdy. Mamałygę podaje się w wersji na słono i słodko. Na słono jest podawana z serem bryndzą, śmietaną, a nawet z jajkiem. Mówi się, że to słońce na talerzu. Faktycznie często jest niesamowicie żółta.W rumuńskich knajpkach mamałygę wykorzystuje się do tworzenia ciekawych kompozycji, które wyglądają jak twarz albo…cycki;) Takim odpowiednikiem rumuńskiej mamałygi jest np. włoska polenta.
Rumunskie smaki 4
Do mamałygi podaje się oprócz sarmali różnego rodzaje potrawki i gulasze. W restauracjach też można często w menu znaleźć pierś z kurczaka w sosie lub z grilla. No i surówki czyli najczęściej świeży ogórek, pomidory i siekana kapusta.
Rumunskie smaki 5
Oczywiście Rumunii także jedzą frytki i zapiekane kartofle.
Rumunskie smaki 6
Rumunskie smaki 7
Bardzo popularne są również warzywa grillowane.
Rumunskie smaki 8
Rumunskie smaki 9
Z sałatek szczerze mówiąc nie zauważyłam nic odkrywczego – ot wariacje śródziemnomorskie na temat pomidora, ogórka i piersi z kurczaka. Bardzo dobre zresztą:)
Rumunskie smaki 10
Rumunskie smaki 11
Jeżeli chodzi o zupy, to rumuńskie ciorby, bo tak się u nich mówi na zupy, są przepyszne.
Do zupy podają zawsze dużo chleba i w zależności co to jest za zupa inne dodatki. A tych zup jest całkiem sporo. Jest zupa warzywna czyli ciorba de legume, zupa z wołowiną, zupa rybna, zupa z kluskami lanymi, zupa z mielonym mięsem i ryżem, rosół z kurczaka z kwaśną śmietaną, jajkiem i czosnkiem i moja ukochana ciorba de burta.
Rumunskie smaki 12
Ciorba de burta to flaki! Ja uwielbiam flaki ale takich flakach jakie podają w Rumunii to nigdzie nie jadłam i już rzadne inne flaki nie będą mi tak smakować jak te z Rumunii. Co jest w nich takiego szczególnego? Są o wiele delikatniejsze od polskich i takie, bardziej eleganckie. Gotuje się je na mleku a potem na koniec dodaje się dużo śmietany. To nie jest przejrzysty, jak w przypadku polskich flaczków rosół ale mocno zabielona zupa i zakwaszona delikatnie octem. Wiem, że niektórzy dodają do niej również żółtko jajka. Do rumuńskich flaków podawane są dodatki w osobnych naczynkach czyli bardzo gęsta śmietana, czosnek w jakieś zawiesinie (tego nie rozpoznałam być może to ocet winny albo olej) oraz papryczka chilli no i obowiązkowo chleb.
Rumunskie smaki 13
To co jest ciekawe to rumuński kebab. Często podaje się go w normalnej bule – takiej bardziej hamburgerowej. Całkiem niezły 🙂
Rumunskie smaki 14
Rumunii uwielbiają słodkości. Najbardziej popularnym w Rumunii deserem są papanasi czyli wielkie pączki z nadzieniem ze słodkiego sera. Podaje się je ze śmietaną i konfiturą. Takie pączki mogą być też z czekoladą. Faktycznie w knajpkach widziałam, że prawie każdy to zamawiał na deser do kawy. Niestety nie spróbowałam tego specjału ale na pewno jeszcze będzie okazja. Zjadłam za to coś innego co było nieziemsko pyszne. To zapiekane jabłko z boskim farszem orzechowym, skórką pomarańczową i czymś jeszcze czego nie rozpoznałam. Rumunii również uwielbiają naleśniki, nasączone syropem ptysie z kremem i specjał, który do Rumunii przywędrował z Turcji czyli baklavę.
Rumunskie smaki 15
Rumunskie smaki 16
Na koniec coś o napojach i trunkach. W Rumunii bardzo popularnym napojem jest lemoniada. Nigdzie tak dobrej lemoniady nie piłam. Do tego często jest podana w ciekawych naczyniach. Polecam:)
Rumunskie smaki 17
Z alkoholi bardzo popularne są wina. Do Polski docierają rumuńskie wina ale jest ich niewiele. Nasi rodzice znają wina Cotnari i Murfatlar. Rumunia ma wiele pysznych win i chyba jedne z najlepszych to te ze szczepów Feteasca. Do tego są w bardzo dobrej cenie!
Rumunskie smaki 18
Rumunskie smaki 19
Oprócz win popularnym alkoholem w Rumunii są wódki owocowe czyli palinki oraz śliwowica, a także wiśniówka, borownica, które też można kupić spod lady prosto od lokalnego wytwórcy.

Autorka tekstu i zdjęć: Agnieszka Więckowska /Sztokholm/ Agnes na szwedzkiej ziemi

Share: