CYKLESMAKI ŚWIATA

PYSZNE ROGALIKI DROŻDŻOWE NA SŁODKO

Moje dzieci uwielbiają rogaliki i w Polsce ciągle zajadają się przepełnionymi ulepszaczami „7 daysami”. Dlatego postanowiłam rogalikom „7 days” zrobić konkurencję. Przepis dostałam od mojej przyjaciółki, która ciągle cos piecze.

Te słodkie rogaliki pasują jako drugie śniadanie, coś na drogę, na podwieczorek, czy do kawy w piątek jako mile zakończenie tygodnia pracy.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 50 g drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 65 g margaryny,
  • 2 2/3 szklanki ciepłego mleka.

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania,
  • dżem lub marmolada,
  • Nuttella, krem czekoladowy  lub kostki czekolady,
  • cukier puder lub lukier do ustrojenia,
  • orzeszki lub kawałki migdałów do posypania.

Drożdże surowe:

drożdże, ciepłe mleko i cukier mieszamy razem aż do rozpuszczenia drożdży.

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2-3 łyżki wody.

Cukier z wodą należy utrzeć na jednolita masę, regulować gęstość dodatkiem wody i cukru.

Wykonanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, mleko, cukier i mieszamy. Na końcu dodajemy roztopiona margarynę i ponownie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Teraz odstawiamy ciasto w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  2. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, wyrabiamy je ręcznie. Ciasto powinno być sprężyste i nieklejące. Ważne, by nie dodawać za dużo maki.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
  4. Dzielimy ciasto na 3 części i rozwałkowujemy jak do pizzy i kroimy na 8 trójkątów.
  5. Następnie w szerszej części trójkąta nakładamy nadzienie i zwijamy w rogalik. Odstawiamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia na około 15 min do wyrośnięcia i na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem i możemy dodać posypkę z orzechów czy migdałów.
  6. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 15-20 min aż nabiorą złocistego koloru. Po wyjęciu najlepiej odstawić trochę na do wystygnięcia, choć cieple też są pyszne.
  7. Rogaliki można polukrować, czy też tylko posypać cukrem pudrem, jak kto woli, i gotowe.

Smacznego 🙂

Tekst i zdjęcie: Renata Bang / Norwegia / Renifer na Emigracji

Share:
  • Krystyna Polek

    o mamo ale pyszności… ile to ma kalorii? 😀