CYKLESMAKI ŚWIATA

PRZEPIS NA CURRY Z KALAFIORA

Curry z kalafiora (Gobi).

Wersja podstawowa. Można dodać pokrojone w kostkę dwa ziemniaki i będzie Aloo Gobi. Tak właśnie to danie jada większość Pakistańczyków.

Potrzebujemy:

  • 4 cebule,
  • kalafior,
  • czosnek,
  • imbir.

Przyprawy:

  • sól (najlepiej himalajska ale może być też zwykła),
  • kurkuma,
  • mielony kminek,
  • garam masala,
  • tandoori masala,
  • suszona kolendra,
  • oliwa z oliwek.

Tandoori masala domowej roboty:
– 10 łyżek ostrej papryki,
– 5 łyżek kminku,
– 2 łyżki kolendry sproszkowanej,
– 5 łyżek soli.

Garam masala domowej roboty -> przepis z http://doowa.blogspot.co.uk/2012/09/garam-masala.html

1. Na osobnym talerzyku przygotowuję przyprawy: 3 łyżki tandoori masala, łyżkę garam masala, łyżkę kurkumy, łyżkę soli, łyżkę suszonej kolendry i łyżkę mielonego kminku.
2. 6 ząbków czosnku i mały kawałek imbiru – siekam lub mielę. Najczęściej jednak używam już zmielonych i zamrożonych, wtedy po kosteczce.

3. Do woka wlewam mniej więcej pół centymetra oliwy.
4. Podsmażam czosnek i imbir.
5. Drobno kroję 4 cebule. Za każdym razem, kiedy pokroję jedną, wrzucam do garnka – wrzucone wszystkie naraz biorą za dużo czasu, by się usmażyć. Podsmażam do zbrązowienia.
6. Wsypuję wszystkie przyprawy i mieszam.
7. Dodaję drobno pokrojony kalafior.
8. Zalewam dwoma szklankami wody i gotuję pod przykryciem do miękkości kalafiora. Jeśli kalafior jest miękki, a konsystencja wciąż wodnita, zdejmuję pokrywkę i „przesuszam” danie.
W gotowym curry olej powinien się oddzielać od wody.
9. Na końcu robię coś, czego nie robią Pakistańczycy – odsączam 95% oleju z dania.
10. Podaję z ryżem lub chlebkiem naan/chapatti.

 

Tekst i zdjęcia: Ayeesha / Blog o życiu w Anglii

 

Share: