PROJEKTY

PROJEKT – DZIWNE ZWYCZAJE KULINARNE

Grudzień i styczeń upłynie w Klubie Polki pod hasłem jedzenie. Ale nie takie zwykłe jedzenie. Jedzenie dziwaczne. Nielogiczne. Nizrozumiałe dla przęciętnego polskiego zjadacza chleba. O dziwnych zwyczajach kulinarnych w różnych zakątkach świata opowiedzą Wam oczywiście Polki z obczyzny. Zapraszamy!

1.12. / JUSTYNA

DZIWNE / CIEKAWE ZWYCZAJE KULINARNE Z MALTY

Kuchnia maltańska to mieszanka kuchni włoskiej, angielskiej oraz rodzimych tradycji. Nie znajdziemy w menu potraw, które wzbudzą nasze obrzydzenie jak np. pieczone insekty czy podsmażane węże.

2.12. / MONIKA

DZIWNE / CIEKAWE ZWYCZAJE KULINARNE W NORWEGII

Jak sami Norwegowie uważają, ich kuchnia jest prosta i w dużej mierze pozbawiona konkretniejszych smaków. W dawnej chłopskiej Norwegii ważne było, by przede wszystkim napchać żołądek, żeby mieć siłę do pracy, a smak nie był już taki istotny.

3.12. / EWA

NA TALERZU HOLENDRA

Pierwszy posiłek w ciągu dnia, niektórzy mówią, że najważniejszy. I co takiego Holendrzy zjadają o poranku? Chleb, koniecznie tostowy, naszpikowany konserwantami i jak najbardziej oddalony od produktów naturalnych, na to masło i…

4.12. / MARTA

7 ZWYCZAJÓW KULINARNYCH, KTÓRE MNIE ZASKOCZYŁY W EGIPCIE

Myśląc o egipskiej kuchni pewnie wielu z Was przede wszystkim ma przed oczyma talerze pełne świeżych warzyw i egzotycznych owoców. W końcu w Egipcie cały rok mamy słońce, więc i jarzyn pod dostatkiem. Piękne czerwone pomidory, zieloniutka pietruszka, malutkie banany i soczyste mango rzeczywiście stanowią ważną część egipskiej kuchni.

5.12/AGATA

DZIWNE I CIEKAWE ZWYCZAJE W TURCJI

Wbrew legendom i częstym mylnym wyobrażeniom Turcja jest krajem herbaciarzy, a nie kawoszy. Co prawda kawa po turecku ma tu swoje osobne, ważne miejsce w kulturze, jednak to herbata – czarna, aromatyczna, parzona bez pośpiechu w dwupoziomowym czajniku – jest tureckim napojem narodowym. Jest też symbolem tureckiej gościnności, i mimo że szklaneczka herbaty jest bardzo tania…

6.12/DEE

OSOBLIWOŚCI ANGIELSKIEJ KUCHNII

Angielska kuchnia ma opinię najgorszej na świecie. Czy to prawda? Nie do końca. Często opinia ta oparta jest na jedzeniu, jakie można zdobyć w supermarketach i tanich cafe, które faktycznie nie prezentują jedzenia na wysokim poziomie, utopione w tłuszczu frytki z rybą to czasami szczyt marzeń w takich przybytkach. Chcę was zapewnić, że naprawdę są w Wielkiej Brytanii miejsca…

7.12/NATALIA

ZWYCZAJE KULINARNE YUNNANU

“Jak jest zielone, jest warzywem. Jak się rusza, jest mięsem”. Powyższe powiedzonko dobrze obrazuje, co może wylądować na yunnańskim talerzu: cokolwiek! Gdy pierwszy raz poszłam na targ w Kunmingu, zdumiona zauważyłam, że nie rozróżniam dwóch trzecich asortymentu.

8.12/ZUZA

PRZY STOLE W MALEZJI… MOŻESZ SIĘ ZDZIWIĆ

Savoir vivre przy stole to zawsze ciężki orzech do zgryzienia – nawet w Europie. A co dopiero w Azji? Albo w kraju takim jak Malezja, gdzie 3 kultury tworzą kuchnię narodową, a każda z nich ma swoje zasady? Osobiście nauczyłam się większości z nich metodą prób i błędów. No dobrze, bardziej błędów…

9.12/DOROTA

SZWEDZKIE SMAKI CZYLI NIE TYLKO O KISZONYM ŚLEDZIU

Wprawdzie mieszkam w Szwecji stosunkowo krótko, ale już zdążyłam nieco poznać zwyczaje kulinarne jej mieszkańców. Jedne przyjęłam i na stałe znalazły miejsce w mojej kuchni, co do innych … no cóż, jeszcze się nie przekonałam…

10.12/OLGA

JAK JEDZĄ HISZPANIE

Na śniadanie Hiszpan może tylko wypić kawę i już jest zadowolony. Standardowe śniadanie, które uwielbiają hiszpańskie dzieci i hiszpańscy dorośli to ciasteczka moczone w kawie (z mlekiem, bez mleka, w przypadku dzieci to kakao), jeśli ciasteczka są z czekoladą to tym lepiej!! Nikt nie pogardzi także croissantem lub innego rodzaju słodką bułką oblaną syropem glukozowo-fruktozowym.

11.12/ANNA

I LOVE WIEN

Stosuppe jest potrawą regionalną. Wiedeńczycy jej nie znają. Ja ją poznałam przez swoją koleżankę z pracy, a jadłam u swojej teściowej w Waldviertel (Dolna Austria). Bardzo prosta w przygotowaniu i smaczna, przyznaję. A robi się ją tak…

12.12/DOROTA

CO JEDZĄ NA TAJWANIE

Temat jedzenia na Tajwanie jest tematem rzeka.
Mówi się, że Chińczycy jedzą wszystko co się porusza po lądzie, a nie jest samochodem i wszystko co lata, a nie jest samolotem. Hmmm … może to i prawda, ale … Tajwańczycy, to nie Chińczycy!…

13.12/GOSIA

DZIWNE ZWYCZAJE ŻYWIENIOWE HOLENDRÓW

Holenderskie śledzie są podobno najlepsze na świecie. Kwestia gustu, oczywiście. Ale niewątpliwie są wyjątkowe, a to dzięki specjalnemu sposobowi przetwarzania polegającemu w skrócie na fachowym patroszeniu z pozostawieniem nienaruszonej trzustki, z której podczas trzymania w solance uwalniają się enzymy trawienne odpowiadające następnie za wyjątkowy smak, kolor i konsystencję…

14.12/NINA

JESZCZE O KUCHNI URUGWAJSKIEJ

W wypadku Urugwaju to trudny temat, bo ichniejsza kuchnia jest hm… jakby to powiedziec – taka zwykła… Zadnych udziwnien typu żremy owady, pająki, glony, natto czy nawet zwykłe winniczki. Ni ma.
Sposób przyrządzania też standardowy – grill czy parilla – a na niej krowa, krowa i cielak, prosiaczek, krowa krowa…takie wielkie udziwnienia :)Jednak, po większym zastanowieniu, znajdzie się kilka rzeczy mogących zdziwić Polaka…

15.12/KASIA

DZIWNE ZWYCZAJE ŻYWIENIOWE WE FRANCJI

Jedną z ciekawostek kulinarnych Sześciokąta jest podział na obszary pod względem tłuszczu używanego do gotowania. Na północ od Loary, gdzie opady są częste jest to masło (Bretania jest tu w czołówce, co stanowi podstawę wielu żartów) i smalec (głównie północne obszary na wschód od Bretanii), na południu, w regionach śródziemnomorskich olej z oliwy, a tłuszcz kaczy na południowym-zachodzie…

16.12/ANIA

Ogon bobra i wszystko o smaku syropu klonowego, czyli KULINARIA W KANADZIE

Co takiego dziwnego znajdziecie u Kanadyjczyka na talerzu? Tak zwany “ogon bobra”, wszystko o smaku syropu klonowego lub bekonu (a czasami nawet bekon o smaku syropu klonowego!), frytki jako potrawę narodową, oraz uwielbienie do wszystkiego co kwaśne! Także zaczynamy od ogona bobra!

17.12/PAULINA

Dziwne zwyczaje, dziwne jedzenie, czyli zaskakująca kuchnia turecka

Bez chleba nie ma żadnego posiłku! Podłużny, z charakterystycznym rozcięciem po środku i ostrymi krawędziami, gotowy do rwania i maczania w sosie lub miodzie z kajmakiem, ewentualnie do nadziania mielonym kotletem köfte. Może być też pikowana pita albo płaskie placki lavaş, czasami poğaça, czyli tureckie drożdżówki z różnymi nadzieniami…

 18.12/GOSIA

10 PRZYSMAKÓW W KUCHNI IRLANDZKIEJ, O KTÓRYCH BYĆ MOŻE NIGDY NIE SŁYSZELIŚCIE

Dania kuchni irlandzkiej są proste i pożywne, a najbardziej typowe to potrawy przygotowywane z ziemniaków. Każdy słyszał o Fish and chips (ryba w cieście i frytki polane octem) – daniu które jest niemalże symbolem kulinarnym tej pięknej wyspy…

19.12/ANIA

DZIWNE ZWYCZAJE KULINARNE W WIETNAMIE

 Z niedowierzaniem patrzą na mnie. Bo przecież białasy tego nie jedzą. Tak, my z naszymi gustami dla nich jesteśmy tak samo dziwni, jak oni dla nas. Ja próbuję wszystkiego, co się da. Wszystkiego, co nie żyje i nie rusza mi się na talerzu…

PRZERWA ŚWIĄTECZNA 20/12/16- 04/01/17

04.01.17/ DANUTA

McDonalds kontra McKöfte

Ale w Turcji fascynujące jest nie tylko, co się je, ale też gdzie i jak się to organizuje. Wiele razy stwierdziłam naocznie, że Turcy po prostu uwielbiają jeść. Ale z drugiej strony miastowi Turcy są wiecznie zajęci (nawet ci, którzy nigdzie nie pracują, i tak nieustająco są czymś zaaferowani i mają grafik dnia wypełniony po brzegi), a poza tym nie lubią ruszać się, jeśli nie muszą (co w wielkich miastach jest w sumie zrozumiałe, bo więcej czasu traci się czasem na dojazd niż na załatwienie sprawy)…

05.01.17/NIKA

Cargolade, czyli kto we Francji je najwięcej ślimaków?

O ile żabie udka są rzadkością i tak naprawdę to mało który Francuz je w ogóle próbował, o tyle już ślimaki po burgundzku można dostać w wielu restauracjach, a szczególnie w tych gdzie pełno jest turystów…

09.01.17/KAROLINA

O szwedzkiej kuchni z jeszcze innej perspektywy

Dzisiaj opowiem o szwedzkiej kuchni  patrząc na nią z jeszcze innej prespektywy. Będzie o przyzwyczajeniach, zachowaniach i smakach co najmniej dziwnych, czasem ciekawych a jeszcze kiedy indziej obrzydzających. A może ciekawi jesteście, co znajduje się na liście potraw obowiązkowych do spróbowania?

10.01.17/ADA

Najdziwniejsze amerykańskie przekąski

Ameryka jest dla mnie rajem kulinarnym.Ale, ale… z takiego kotła różnych kuchni i tradycji muszą wyłonić się też przecież prawdziwe dziwolągi i niecodzienne kombinacje. Moja lista najdziwniejszych dań z naszych krajów jest krótka, ale zakończona mocnym akcentem. Zacznijmy od czegoś lekkiego na rozgrzewkę…

11.01.17/MALWINA
Kilka ciekawostek kuchni bułgarskiej

…Co mogłoby Cię zaskoczyć w kuchni bułgarskiej? Kilka lat temu mąż po raz pierwszy zaproponował mi, że zrobi mi na śniadanie PRINCESI. Nie miałam pojęcia, co to jest, ale sam fakt, że będę miała podane śniadanko do łóżka i to o tak wdzięcznej nazwie kazał mi poczuć się jak księżniczka. Princesi okazały się być przypieczonymi kanapkami z … mięsem mielonym!

12.01.17/DOMINIKA
Dziwne zwyczaje kulinarne na Cyprze

Cypryjczycy kochają jeść. Praktycznie cała ich egzystencja kręci się wokół jedzenia. Mogą prowadzić niekończące się rozmowy na temat tego co, kto, kiedy jadł. Typowy dzień w pracy rozpoczyna się konwersacją na temat  co jedliśmy wczoraj na kolację.

13.01.17/MAJA

Buon Appetito !

Postanowiłam przyłączyć się do projektu „Dziwne/ciekawe zwyczaje kulinarne w naszych krajach”. Zrobiłam to właściwie z przekory, ponieważ kuchnia nigdy nie była moją pasją, a gotowanie nie jest moją mocną stroną. Ale, chyba wszyscy wiedzą, że we Włoszech jedzenie jest sprawą zdecydowanie priorytetową, więc mieszkając tu, chcąc nie chcąc, musiałam nauczyć się jeść i gotować po włosku i co nie bez znaczenia, choćby czasami myśleć o kuchni po włosku!

14.01.17/PAULINA

Smaczki Egiptu

Daniem, którego nie znajdziecie w Polsce, a mogłoby się Wam spodobać jest molokhija. Pisałam już o niej . To zupa z warzywa o zielonych liściach, której nie znajdziecie nigdzie w Polsce. Suszy się je, a potem sieka jak najdrobniej. W międzyczasie gotuje się normalny rosół, dodaje margarynę czosnek i kolendrę, dodaje się molokhiję i wzdycha. Istnieje taka legenda, że nad molokhiją trzeba westchnąć, żeby dobrze smakowała…

 15.01.17/ANNA

Enjoy your meal! czyli dziwne/ciekawe zwyczaje kulinarne w Stanach Zjednoczonych

Czy jesteście gotowi spróbować dwóch specjalnych dań mięsnych oraz zimowego deseru?Dzisiaj amerykańskie dziwności, które znalazłam z pomocą rewelacyjnej książki Matthew Gavin Franka, który dokonał niesamowitego przeglądu charakterystycznych dań z każdego Amerykańskiego stanu.
Zacznijmy od stanu Arkansas. „Beaver Tail Bouillon”, czyli bulion z ogona bobra…

16.01.17/DANUTA

Pięć dziwnych gruzińskich zup

Jeśli chodzi o najdziwniejsze rzeczy, z którymi spotkałam się na gruzińskich stołach, to zdecydowanie należą do nich zupy. Wydawałoby się, że w zupach nie ma zbyt wiele możliwości do kulinarnej niespodzianki. A jednak! Gruzińskie zupy mają być gęste, tłuste, mięsne i intensywnie doprawione czosnkiem i kolendrą…

17.01.2017/MAŁGORZATA

Dziwne zwyczaje kulinarne Chińczyków

Nigdy nie zapomnę wypowiedzi pewnej Chinki, która podczas wystawnego obiadu z okazji Dnia Kobiet, uraczyła nas takim oto powiedzonkiem: „Chińczycy jedzą wszystko co pływa, ale nie jest łodzią, wszystko co lata, ale nie jest samolotem i wszystko co chodzi, ale nie jest człowiekiem”. Myślę, że to zdanie znakomicie obrazuje upodobania kulinarne w Chinach. Naprawdę nie ma takiej rzeczy, na którą ci ludzie by się nie pokusili…

18.01.2017/MAGDALENA

9 dziwnych obyczajów kulinarnych Holendrów

Holendrzy nie posiadają zbyt wielu tradycji i kulinarnych i z dystansem do siebie, otwarcie się do tego przyznają. Co według mnie jest dziwne na talerzach Holendrów? Rujnowanie frytek sosami. Holenderskie frytki to jedno z nielicznych dóbr – można dostać naprawdę każdy wymarzony rodzaj, poza tym o dziwo nie ociekają one tłuszczem, tak jak w wielu innych krajach. Niestety Holendrzy mają w zwyczaju zalewać frytki majonezem, ale także ketchupem curry, surową cebulą czy sosem z orzeszków ziemnych. Istnieje również wersja, która łączy wszystkie te dodatki…

19.01.2017/ANNA

Spätzle, czyli szpecle

Mogłoby się wydawać, że w Austrii, kraju o cesarskich tradycjach i iście cesarskiej kuchni, nie ma miejsca na potrawy „dziwne”. Austria słynie bowiem z kuchni prostej, tradycyjnej, w której składniki potraw są skomponowane tak, że potrafią zaspokoić nawet bardzo wyrafinowane gusta. Biorąc pod uwagę że o gustach się nie dyskutuje, trudno obiektywnie znaleźć w austriackiej kuchni coś naprawdę niedobrego. Ja jednak wytypowałam jeden uwielbiany przez Austriaków, a dla mnie dość dziwny „przysmak”. Potrawa zwie się Spätzle…

21.01.2017/MARIOLA

Nowy Jork od kuchni

Mówi się, że ojczyzną pizzy są Włochy. Ja odnoszę wrażenie, że USA i Nowy Jork. Pizzę można tu kupić wszędzie, w każdym smaku, rozmiarze i kolorze. Ba! Nawet można kupić wynalazek, który nazywa się pizza w pizzy. Bajgle (o których mowa będzie za chwilę) też można kupić o smaku pizzy. Nie mówiąc już o chipsach czy innych przekąskach…

23.01.2017/ISIA

Barokowa kuchnia meksykańska, czyli dlaczego warto zjeść kurczaka w czekoladzie?

Oto, proszę państwa jedno z bardziej pracochłonnych, nietuzinkowych i absolutnie wyjątkowych dań kuchni meksykańskiej; duma narodowa, esencja kulturowej mieszanki dwóch światów i eksplozja smaku…jedyne i niepowtarzalne mole poblano!…

24.01.2017/MONIKA

Czy Szwajcarzy jedzą psy i koty?

Brzmi jak żart? Też tak myślałam. Zresztą, zapytany o to przeciętny Szwajcar powie, że nigdy w życiu i że to jakieś insynuacje. Ale według całkiem sensownych źródeł, w tym BBC i Newsweeka, nawet 3% Szwajcarów wie jak smakuje psina i kocina…

25.01.2017/DOROTA

10 ciekawych i dziwnych zwyczajów kulinarnych Maroko

Dekoracja stołu ma znaczenie. Wokół głównego talerza stawia się drobne talerzyki z przyprawami, sosami i przystawkami. Każdy z biesiadujących ma mniejszy talerzyk. Ale niekoniecznie po to aby na niego nakładać swoją porcję z dużego talerza i z małego jeść, Lecz by na niego spadały kawałki tego co się je…

26.01.2017/AGATA

Stambuł 24/7, czyli zwyczaje kulinarne ulicy

Dzisiejsze Tureckie Kazanie to perspektywa gastronomii stambulskiej, czyli wystawionego na ulicę stołka, bo – jak wiadomo – to na nim często żywi się miasto 🙂 Stambuł to gastronomiczny zawrót głowy, turecka kuchnia w pigułce. Długa i smaczna wyliczanka dla spragnionych kulinarnych doznań, misz masz smaków i zapachów potraw z siedmiu regionów kraju. Uczta o każdej porze dnia i na każdą kieszeń – szczególnie, jeśli uczta to uliczna…

27.01.207/MAGDA

5 dziwnych rzeczy, które jedzą Francuzi

Jeśli lubicie silne doznania i śmierć Wam nie straszna, to próbujcie śmiało. W innym przypadku omijajcie to z daleka. Francuzi ją uwielbiają, a obcokrajowcy po spróbowaniu choć raz, żałują, że nikt ich wcześniej nie ostrzegł lub, że ostrzeżeń nie posłuchali. Jeśli chcecie się dowiedzieć więcej co to za kiełbasa, to zajrzyjcie …

28.01.2017/RENATA

Dziwne i ciekawe zwyczaje kulinarne w Norwegii

Popularny jest Brunost, czyli brązowy ser kozi o słodkawym, ale trochę mdłym smaku. Jest pyszny gdy podaje się go na ciepły chleb i gofry. Ma on też swoją inną specjalną do smarowania odmianę, tzw. prim. Tak więc brązowy ser można jeść na kanapkach, na gofrach, a oprócz tego jada się też kanapki z serem żółtym, np. Norvegia. Na taką kanapkę kładzie się też trochę dżemu. Brzmi to dziwnie, wiem…

29.01.2017/ANNA

Kuchnia portugalska – nudna czy zaskakująca?

Nie będę pisać o najbardziej typowych portugalskich potrawach, poznajcie moje zaskoczenia i smaki.
Słodkie ziemniaki, bataty czyli batata doçe. Zagłębiem słodkich ziemniaków jest Aljezur. Co roku pod koniec listopada organizowany jest w tym mieście położonym na zachodnim wybrzeżu Algarve festiwal z ziemniakiem w roli głównej. Można więc kupić ciasto z batatami, frytki z batatów,  czipsy z batatów, pieczone i gotowane bataty. A na końcu obowiązkowo należy kupić pięciokilogramowy wór batatów. W niedalekim Rogil otwarto nawet muzeum tego pysznego warzywa…

30.01.01/GOSIA

Nietypowe kulinaria szwajcarskie

Mówią, że Szwajcaria to kraj sera i oczywiście, że mają rację, bo zewsząd płynie SER! Wybór jest ogromny, a możliwości konsumowania jeszcze większe. Alpejska kraina to nie tylko dziurawe potrawy, to też polenta, czyli kukurydziana „kasza manna”, ziemniak w każdej postaci. Opiszę moje trzy ulubione potrawy, łącznie z przepisem…

31.01.2017/DARIA

DZIWNE? ZWYCZAJE KULINARNE – HISZPANIA

„Dziwne kopyta” rosnące na skałach w Hiszpanii też się jada, ba nawet uważane są za jeden z bardziej wyrafinowanych i tych droższych przysmaków. Percebes to dziwnie wyglądające stowrzenia morskie dla mnie przypominające małe stopy hipopotama z pazurami. Każdy ma pewnie swoją własną teorię na ten temat i pewnie są tu tacy, którzy owy przysmak próbowali i uwielbiają…

31.01.207/MONIKA

Dziwne, kanadyjskie przysmaki

Pochodzący z francuskojęzycznej prowincji Quebec, Poutine, czyli frytki, oblane sosem pieczeniowym i posypane grudkami sera, który na moje oko, smakiem przypomina trochę oscypka. Poutine, nie mylić z rosyjskim prezydentem, jest obecnie dla wielu, głównie młodych Kanadyjczyków daniem na które idzie się, kiedy w naszej krwi są rozprowadzane procenty. To często w poutine barach, które w ostatnich latach rozrastają się jak grzyby po deszczu, najczęściej kończą się imprezy kanadyjskiej młodzieży…

Share: