Mince Pies to babeczki z bakaliowym nadzienieniem nazywanym mincemeat. Są one jedną z najstarszych angielskich tradycji bożonarodzeniowych, której początki sięgają XIII wieku. To wtedy rycerze wracający z wypraw krzyżowych przywozili z Bliskiego Wschodu między innymi przyprawy i suszone owoce. W tamtych czasach głównym składnikiem tych babeczek było… mielone mięso. Stąd też nazwa nadzienia. Początkowo mince pies były zimowym specjałem jednak szybko zaczęły kojarzyć się z Bożym Narodzeniem. Na początku XX wieku zaczęto nadziewać mince pies mieszanką bakalii i przypraw korzennych i tak zostało do dziś.

Jeremy Lee, znany londyński kucharz powiedział,  że najlepsze mince pies to te domowe a “ robienie własnego mincemeat jest przyjemnym zadaniem”.

Rzeczywiście, zrobienie nadzienia nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Mimo to wiele angielskich gospodyń w dzisiejszych czasach, o ile w ogóle piecze mince pies, to sięga raczej po gotowe nadzienia, którymi sklepowe półki obładowane są jeszcze przed Halloween. Większość jednak kupuje gotowe już ciastka.

Nadzienie- Mincemeat

Nadzienie najlepiej przygotować kilka tygodni wcześniej by się „przegryzło”. Tradycyjnie przygotowywane jest z łojem zwierzęcym, ja jednak wolę opcję z masłem według Mary Berry. Z podabych składników wychodzą około 4 słoiki po 370g.

175g suszonych porzeczek
350g rodzynek
175g suszonej żurawiny
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 małe jabłko, obrane i drobno pokrojone
125g masła, pokrojonego w kostkę
50g zblanszowanych migdałów, pokrojonych
225g cukru trzcinowego
Pół łyżeczki cynamonu
Łyżeczka przyprawy piernikowej
Drobno starta skórka i sok z 1 cytryny
200ml brandy, rumu lub sherry

Wszystkie składniki poza alkoholem umieścić w średnim garnku. Podgrzewać pomału do roztopienia masła i dusić jeszcze przez około 10 minut co chwilę mieszając. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Wlać allohol, wymieszać i przełożyć do wysterylizowanych słoików.

Mincemeat można przechowywać nawet do 6 miesięcy.

Mince Pies

225g zimnego masła, pokrojonego w kostkę.
350g mąki pszennej
100g cukru trzcinowego
Szczypta soli
1 jajko
Cukier Puder do posypania
280g nadzienia mincemeat
Blaszka do babeczek. Ja użyłam dwóch z 12 otworami.

Rozgnieść masło z mąką. Dodać cukier, szczyptę soli i zagnieść. Uformować kulkę. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Blaszkę do babeczek wyłożyć ciastem rozgnatając je w każdym otworze. Zostawić kawałek kawałek ciasta na przykrycie babeczek. Wypełnić ciasto nadzieniem i przykryć pozostałym ciastem formując małe kulki, rozgniatając je w dłoni i delikatnie przyciskając do każdej babeczki, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Upieczone ciasto powinno mieć złoty kolor. Pozostawić w blaszce na 5 minut po czym wyciągnąć i studzić na kratce. Wystudzone mince pies posypać cukrem pudrem.

    Smacznego !!!

Tekst i zdjęcia : Agnieszka / Wielka Brytania z bloga A na Obczyźnie

Share:
  • Uwielbiam te babeczki. Jak byłyśmy z siostrą małe, to robiła je nasza mama. Przepis przywiozła z Anglii 🙂