W moim domu od dawna panuje taki zwyczaj, będący już właściwie tradycją, że organizowana impreza z przyjaciółmi ma temat przewodni, który musi być związany oczywiście z jedzeniem. Jesień daje dużo możliwości: jabłka, śliwki, albo …dynie. To bardzo wdzięczne warzywo. Ja chciałabym pokazać jednak zupełnie inne podanie ponczu. Z elementem magii.

Jego sposób przyrządzania, wykorzystane składniki zależą od preferencji, ulubionych smaków. Może być on bezalkoholowy na bazie jedynie owoców, jak i z użyciem “procentów”, na ciepło z herbatą. Ja proponuję wersję “dla dorosłych.

Składniki na poncz:

 3 l soku pomarańczowego;
0,70-1 l alkoholu (może to być wódka, wino wytrawne białe);
pokrojone plastry pomarańczy, mandarynek;
szczypta kardamonu, cynamonu, goździków;

Płyny wlewamy do naczynia, dodajemy pokrojone w plastry owoce, przyprawy. Na koniec wrzucamy lód.

A teraz tworzymy “magiczną czarę”:

Do wydrążonej dość dużej dyni wkładamy metalową miskę, wsypujemy suchy lód, który zalewamy wrzątkiem i szybko na to wsadzamy miskę z naszym ponczem. I z taką misą wkraczamy do salonu pełnego gości.

 

Magdalena / Polska / Jagodzianka 

Share:
  • bardzo fajny przepis!