Lussekatter to bułeczki z szafranem pieczone z okazji dnia św. Łucji, który przypada 13 grudnia. Pierwszy raz miałam okazję spróbować tego wypieku 2 lata temu, kiedy to w przedszkolu mojego syna odbywał się pochód ze świecami, na który zaproszeni zostali rodzice. Tego dnia wszystkie dzieci ubrane są w długie białe szaty, na głowach mają korony i śpiewają pieśń pt. „Santa Lucia”. Po uroczystym przejściu wszyscy zasiadają do podjadania pysznych lussekatter.

W tym roku postanowiłam przyrządzić je własnoręcznie. Muszę przyznać, że przepis jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, a samo formowanie bułek daje wiele frajdy. Namawiam więc gorąco do wykonania lussekatter razem z dziećmi.

LUSSEKATTER

150 g masła

5 dl mleka

50 gr drożdży (1 opakowanie drożdży suchych)

1 g szafranu zmielonego

150 g cukru

½ łyżeczki soli

13 dl mąki pszennej

2 łyżeczki kardamonu

plus 1 jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem oraz rodzynki.

Czas pieczenia: ok 5-8 min. w temperaturze 225 C.

Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy mleko. Mąkę, cukier, drożdże, sól, kardamon i szafran przesypujemy razem do miski, dodajemy rozpuszczone masło z mlekiem i wyrabiamy razem do otrzymania zwartego, nie klejacego się ciasta. Jeśli jest zbyt luźne, można dodać trochę więcej mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości). Po tym czasie zaczynamy zabawę w formowanie lussekatter. Polecam przejrzenie internetowych stron, na których znaleźć można bardzo dużo wzorów bułek łącznie z ich nazwami.

Karolina Maciejewska /Norwegia / Gdzie jest Nemo?

Share: