CIEKAWOSTKIDO POCZYTANIA

KULINARNE WARIACTWA NORWEGÓW

Wśród kuchni świata norweska nie jest tak popularna, jak choćby włoska czy hiszpańska. Pozornie nie ma ona wiele do zaoferowania, ale w istocie kryje w sobie prawdziwe bogactwo smaków. Do dziś zachowały się w niej tradycyjne potrawy rolników i rybaków. W soboty zwykle podaje się na obiad naleśniki lub kaszę na mleku, a w niedzielę – prawdziwe rarytasy – gotowaną rybę, pieczeń lub zrazy.

Ryb zatrzęsienie

Na norweskim stole królują ryby. Co ciekawe, najbardziej popularnymi wcale nie są łososie, lecz dorsze. Atrakcją jest niezwykle aromatyczny tørrfisk – suszony na słońcu, na specjalnych drewnianych rusztowaniach. Skandynawowie rozsmakowują się też w pstrągach, maklerach oraz bardzo słonych śledziach. Sposób przyrządzania ryb nie jest zbyt skomplikowany, zwykle piecze się je na grillu, smaży na patelni lub gotuje, podaje polane białym sosem, z ziemniakami i warzywami. Ciekawostką dla przyjezdnego będzie pudding rybny (fiskepudding), który serwuje się jako ciepłe danie główne, ale można także jeść go na zimno z chlebem. Są jeszcze smażone kotlety rybne (fiskekaker), no i osławiona bergeńska zupa rybna (bergensk fiskesuppe), do której składniki najkorzystniej kupić na targu rybnym w Bergen…

Nie samą rybą Norweg żyje

W Norwegii mięso jest równie popularnym produktem, co ryby. Codziennym daniem obiadowym są tu klopsy kjøttkaker – proste, kaloryczne i pożywne – czyli takie, jak Skandynawie lubią najbardziej. Niepodobna nie wspomnieć o pinnekjøtt – tradycyjnym specjale wigilijnym, przygotowanym z solonych, a następnie suszonych żeberek jagnięcych. Drugą popularną świąteczną potrawą jest svineribbe – żeberka wieprzowe, pieczone ze słoniną i boczkiem. Bardziej zwyczajową propozycją jest fårikål, czyli baranina w kapuście – to jednogarnkowe danie z dużymi kawałkami mięsa i kapustą. Baranina trafia na stoły głównie jesienią, kiedy zaczyna się sezon uboju owiec. Natomiast mięso z renifera kroi się na plastry, podsmaża się i dusi, a sos zaprawia kwaśną śmietaną. Idealnym dodatkiem do mięs są wszechobecne ziemniaki i ubite na zimno borówki. W menu Nordyków stałe miejsce zajmują… parówki. Serwuje się je o każdej porze dnia i pod każdą postacią – pieczone, grillowane, gotowane.

Jest ser

Kuchnia norweska obfituje także w sery, do najpopularniejszych należą: gjetost (ser kozi, o zwartej strukturze i słodkawym smaku, barwiony karmelem), pultost (wytwarzany z serwatki, karmelizowany, o słodkim smaku i zapachu), jarlsberg (łagodny, o orzechowym smaku i zwartej strukturze) oraz nokkelost (produkowany z odtłuszczonego mleka i mocno przyprawiany).

Trochę o słodyczy

Ze słodkości najbardziej znane są gofry z brązowym serem (brunost) oraz czekoladowe wafelki Kvikk Lunsj. Zimą oraz w okresie świąt we wszystkich kafeteriach unosi się zapach cynamonu, a norweskie gospodynie prześcigają się w przygotowaniu kransekake – równie doskonałego także na inne okazje, takie jak urodziny, czy wesela. Podstawą tego ciasta są migdały, do których dodaje się cukier puder, białka jajek i sok z cytryny. Następnie masę formuje się w krążki, nakłada kolejno jeden na drugi, co daje efekt imponującej piramidy. Norwegowie często ozdabiają kransekake flagami lub małymi cukierkami.

Warto dodać, że…

Norwegowie mają także swój „narodowy napój wyskokowy”. Bardzo popularna i znana w świecie Aquavit to wódka destylowana wytwarzana z ziemniaka lub zboża, a przyprawiana kolendrą, kminkiem, goździkami, koprem włoskim i cynamonem. Lubiane jest także grzane wino Glögg, wzbogacane smakowo laskami cynamonu, goździkami i cukrem.

Mimo iż niepozorna, to jednak zaskakująca kuchnia norweska ma wiele do zaoferowania smakoszom i niech ten krótki rys będzie zachętą, by jej po prostu… SPRÓBOWAĆ!

Tekst: Karolina Borkowska / Norwegia / About Movie

Share: