CYKLESMAKI ŚWIATA

KREMOWY SOS Z POŁUDNIA STANÓW ZJEDNOCZONYCH

Po przyjeździe do Teksasu zaczęłam studiować przepisy kuchni Południa Stanów Zjednoczonych. Tradycyjne potrawy południowe, które po raz pierwszy jadłam w tutejszych restauracjach, bardzo przypadły mi do gustu (przypominają mi trochę dania kuchni polskiej). Przygotowanie pierwszego obiadu świątecznego (Dzień Dziękczynienia) dla naszej rodziny było dla mnie nie lada wyzwaniem. Nie tylko nie miałam wówczas pojęcia co i jak mam ugotować tak, by południowej tradycji stało się zadość, nie wiedziałam też, jak to wszystko ma smakować. Nastrajałam się wtedy do działań teoretycznie i praktycznie przez dwa tygodnie. Studiowałam fachową literaturę, robiłam notatki, sporządziłam listę produktów spożywczych, które trzeba było kupić. Efekt mojej pracy (ku mojemu zaskoczeniu) przyniósł niespodziewany sukces – po świątecznym obiedzie mąż mój stwierdził, że wszystko smakowało tak jak wtedy (dawno temu), gdy obiad przyrządzała jego mama. Odetchnęłam wtedy z ulgą. Lepszego komplementu nie mogłam usłyszeć!

Od tamtego Dnia Dziękczynienia minęło kilka lat, nauczyłam się też sporo, biorąc pod uwagę moje domowe polskie-teksaskie kucharzenie.
Sos kremowy jest jednym z elementów kuchni Południa Stanów Zjednoczonych. Podaje się go do smażonych kotletów kurczaka, ziemniaków purée. Do tego zazwyczaj serwuje się gotowaną zieloną fasolkę lub kukurydzę (w ziarnach lub w kolbach).
Nazwa sosu związana jest z jego kolorem i konsystencją. Ze względu na to, że do panierowania kotletów drobiowych używa się mieszaniny mąki, proszku do pieczenia oraz przypraw, sos ma kolor biały. Dobrze wykonany powinien też być gładki jak krem.

 

Obiad dla dwóch osób – potrzebne składniki:

Kotlety
• 2 piersi kurze,
• mąka do panierki (ok. 3/4 szklanki)
• proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki,
• sól , pieprz
• 1 jajko,
• przyprawa do drobiu – 1 łyżeczka,
• olej do smażenia.
Jeśli podczas panierowania kotletów, mąkę i proszek do pieczenia zastąpimy bułką tartą, sos będzie miał beżowy kolor, nie straci jednak na walorach smakowych.

Sos
• tłuszcz pozostały po smażeniu kotletów – około 3 łyżki (wysmażony tłuszcz można zastąpić masłem, sos będzie miał jednak wtedy trochę mniej „wyrazisty” smak),
• mąka – około 1/4 szklanki,
• mleko 2% – 1 i 1/2 szklanki
• sól – 1/2 łyżeczki,
• pieprz – 1/2 łyżeczki (lub według uznania).

Przygotowanie kotletów drobiowych
Piersi kurczaka rozbijamy tłuczkiem tak, by mięso było cienkie. Przed rozbijaniem przykrywam filety folią spożywczą, co zapobiega rozpryskiwaniu się ‘soków’ z mięsa podczas uderzania w nie tłuczkiem.
Rozbite mięso posypujemy solą i pieprzem, kładziemy na talerz, przykrywamy je folią lub drugim talerzem, tej samej wielkości, wkładamy do lodówki na około 2 godziny (przechowywanie w lodówce można ewentualnie pominąć i od razu przystąpić do panierowania kotletów).
Przed smażeniem, nalewamy na patelnię olej tak, by przykrywał całą powierzchnię patelni (i wypełnił ją na wysokość około pół centymetra).
Podgrzewamy olej na średnim ogniu przez około 7-10 minut.

Przygotowujemy dwa talerze – jeden z mieszanką maki i proszku do pieczenia, drugi z rozbitym widelcem jajkiem z dodatkiem przyprawy do drobiu.

Panierujemy kotlety – obtaczamy w mące z dodatkiem proszku do pieczenia, potem w jajku (strząsamy nadmiar jajka) i ponownie w mące.

Kładziemy kotlety na rozgrzany tłuszcz, smażymy je z obydwu stron przez kilka minut tak, by panierka nabrała koloru złoto-brązowego. Nie przykrywamy patelni!

Usmażone mięso odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

 

Przygotowanie sosu kremowego

Do gorącego tłuszczu dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tak, by powstała gładka pasta o rzadkiej konsystencji. Jeśli tworzą się grudki, należy dodać trochę więcej tłuszczu. Smażymy około 3 minuty, cały czas mieszając.

Zestawiamy patelnię z palnika, dodajemy szklankę mleka i mieszamy energicznie, kładziemy patelnię z powrotem na palnik, mieszamy i podgrzewamy sos przez chwilę. Powtarzamy te czynności podczas dodawania pozostałej 1/2 szklanki mleka. Mieszamy sos bez przerwy.
Gotujemy przez 2-3 minuty. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Podczas gotowania sos będzie gęstniał. Jeśli wolimy sos o rzadszej konsystencji, dodajemy więcej mleka. Podajemy natychmiast po przyrządzeniu.

 

Aleksandra / USA /  Gone To Texas

Share: