Pyszna zupa/ krem z dyni, którą bardzo lubię. Najlepsza będzie dynia hokkaido, ale piżmowa też jest dobra. Papryka daje wyraźniejszy smak. Zupa jest rozgrzewająca, a więc idealna na jesienne klimaty. Możecie w cieple kominka delektować się jej smakiem.

Czas przygotowania: ok. 45 min

Składniki:

  • jedna mała dynia hokkaido,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cm świeżego imbiru,
  • 1 l wody (4 szklanki),
  • troszkę soli.

Przygotowanie:

Paprykę i dynię myjemy, obieramy i kroimy w grubą kostkę. Kładziemy na wyłożoną papierem blachę i wkładamy do piekarnika na 15 min w temperaturze 180 stopni. Następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy imbir, sól i gotujemy około 15 minut. Teraz wszystko należy wymieszać i gotowe.

Smacznego!

 

Renata Bang / Norwegia / Renifer na Emigracji

Share:
  • Storyland 14

    Pychotka 🙂