SMAKI ŚWIATAŚWIĘTA

FATTIGMAN, CZYLI FAWORKI PO NORWESKU

Zbliżają się święta, a więc czas wypieków. W Norwegii pieczemy ciasteczka, a jednym z nich jest właśnie fattigmann, który wyglądem przypomina nam nasze polskie faworki.

Składniki:

5 żółtek,

5 łyżek cukru

5 łyżek śmietany,

1 łyżka koniaku,

¼ łyżeczki cynamonu,

¼ łyżeczki kardamonu,

1 białko,

300-350 g maki pszennej,

olej do smażenia.

Przygotowanie:
1. Ubijamy żółtka z cukrem i dodajemy ubitą śmietanę.
2. Dodajemy koniak i przyprawy.
3. Ubijamy białko na sztywno i dodajemy po troszeczku do ciasta.
4. Dodajemy mąkę i wyrabiamy szybko ciasto.
5. Przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.
6. Następnie musimy rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm, pokroić w skośne paski długości 8 cm i szerokości 3 cm.
7. W paskach wycinamy na środku otwory i przewijamy przez nie jeden koniec.
8. Fattigmann wkładamy po 3 sztuki do rozgrzanego w rondlu tłuszczu. Smażymy z dwóch stron, by były jasnobrązowe i kruche.
9. Wykładamy je na papierowy ręcznik i czekamy do wystudzenia. Następnie układamy na półmisku i czekamy na gości.

 

Renata Bang / Norwegia / Renifer na emigracji

Share:
  • Dorota Mazurkiewicz

    A u nas w Warszawie na trakcie królewskim wypiekamy teraz pierniczkowe kartki świąteczne:)