W dzisiejszym poście z cyklu Smaki Świata proponujemy Wam przygotowanie faszerowanej papryki.

Jest to danie doskonale znane i lubiane we Włoszech. Przepis jest bardzo prosty, bo kto nie robił choć raz w życiu kotletów mielonych?

We Włoszech faszerowana papryka jest potrawą bardzo popularną, podawaną głównie na kolację do sałatki, na ciepło. Farsz z mięsa mielonego jest okraszany dodatkowo serem parmezanem a że Włosi cenią bardzo potrawy niesmażone, to i to danie kończy w piekarniku.
No ale po kolei:

FASZEROWANE PAPRYKI

Składniki:
3 duże czerwone papryki
500g mięsa mielonego
1 jajko
buła namoczona w mleku
garść parmezanu
pieprz i sól
oliwa

Przygotowanie:

Papryki nie rozcinamy, wydrążamy tylko gniazdo i myjemy pod bieżącą wodą. Ustawiamy w naczyniu żaroodpornym jak kubki.

W misce przygotowujemy farsz jak na zwykłe kotlety mielone. Można mieć fantazję i dodać różne zioła lub przyprawy. Podstawą jest jednak mięso mielone, namoczona w mleku bułka (osączona) oraz jajko. Przyprawiamy tartym parmezanem, solą i pieprzem. Łączymy składniki. Faszerujrmy papryki po sam brzeg i polewamy oliwą.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180°C przez mniej więcej 50-60 minut. Kiedy zobaczycie, że skórka papryki jest miękka i łatwo odchodzi a czernieje błonka, potrawa jest gotowa.

Podajemy na półmisku paprykę pokrojoną w plastry. Każda okrąła porcja będzie miała mięso w środku i paprykę dookoła jak pierścień.

Dla mnie pychota!!!

Tekst i zdjęcie – Ania Traczewska / Włochy z bloga PLorIT

Share: