Jeśli jeszcze nie próbowaliście bawić się w wyrób chleba, jest to najlepszy do tego przepis. Prosty do zrobienia, a efekt przepyszny.

SKLADNIKI:

  • 500 gr mąki (mąka musi być oczywiście chlebowa, jasna lub razowa, pszenna lub żytnia zależnie od upodobań. Osobiście daję około 300 gr mąki jasnej pszennej I 200 gr żytniej/ pszennej razowej),
  • 2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • łyżka soli.

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże i cukier mieszamy w ciepłej wodzie i dodajemy do mąki wcześniej wymieszanej z solą. Mieszamy dokładnie, aż konsystencja będzie bardzo nieatrakcyjna (gęsta masa na tyle, że staje w niej łyżka, ale na tyle grząska, że sama wylewa się z miski). Tak przygotowaną masę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (przez około godzinę). Po wyrośnięciu przekładamy masę chlebową do blaszki wysmarowanej olejem. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy przez około godzinkę. Po wyjęciu z piekarnika chleb od razu wyjmujemy z blaszki i pozostawiamy do wystygnięcia.

 

Nie poddawajcie się, jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie. Prawda jest taka, że pierwszy chlebek jest zawsze próbny. Zależnie od rodzaju mąki czasami trzeba dodać więcej wody lub mniej no i też trzeba przetestować piekarnik.

 

 Magda / Wielka Brytania / Nie Za Daleko

Share: