W Meksyku jednym z najpopularniejszych porannych napojów obok kawy i soku pomarańczowego jest atole, którego historia sięga czasów prehiszpańskich. Nazwa tegoż trunku wywodzi się od słowa z języka náhuatl – atolli – które oznacza “rozwodniony” – w swej pierwotnej formie był on bowiem roztworem wodnym, w którym rozcieńczano skrobię kukurydzianą i piloncillo (cukier brązowy o lekkim, miodowym smaku). Z czasem zaczęto dodawać różnego rodzaju składniki/przyprawy, jak np. kakao czy cynamon, a nawet przełamywać jego tradycyjną wersję dodając mleko, lub zamieniając maczkę kukurydzianą na ryżową, amarantusa lub pszenną, zaś piloncillo na cukier lub miód. Uwielbienie Meksykanów do tegoż napoju na przestrzeni setek lat zaowocowało powstaniem całego wachlarzu smaków. Możemy się zatem delektować atole m.in. czekoladowym, ryżowym, orzechowym, waniliowym, jeżynowym, anyżowym a także z dodatkiem fasoli (!) czy chile (tzw. chileatole – wersja “słona”).

Każdy jest w stanie znaleźć swój ulubiony smak atole, a dzięki nieskomplikowanym sposobie jego wykonania – przygotować w zaciszu własnego domu.

*** Atole truskawkowe ***

1 szklanka truskawek

1 szklanka wody

3 szklanki mleka

2 łyżki skrobii kukurydzianej

1 laska cynamonu

1/4 szklanki piloncillo/cukru trzcinowego (ok 125gr)

szczypta soli

 

  1. Do garnuszka wrzucamy truskawki, laskę cynamonu i tyle wody, aby zakryła truskawki. Całość gotujemy na małym ogniu ok.10-15 minut.
  1. Ugotowane truskawki miksujemy wraz z 1/2 szklanki ugotowanego uprzednio naparu.
  1. W osobnym ganku gotujemy mleko z cukrem i szczyptą soli. Kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, dodajemy otrzymany  mus owocowy i bardzo dokładnie mieszamy.
  1. Dodajemy do skrobii ziemniaczanej 1/2 szklanki naparu owocowego (Pkt. 1) i mieszamy uważając, aby nie powstały żadne grudki.
  1. Kiedy zawartość garnuszka zacznie wrzeć, dodajemy otrzymany uprzednio roztwór cały czas mieszając.
  1. Gotowe! Najlepiej smakuje pite na ciepło.

 

Porady Polki: 

  • Jeżeli atole powstanie zbyt gęste dodaj więcej mleka lub wody.
  • Zamiast truskawek można dodać inny owoc, np. gujawę lub jeżynę.
  • Zgodnie z własnymi preferencjami można dodać więcej lub mniej cukru.

*** Atole ciasteczkowe ***

1 szklanka herbatników

2 szklanki wody

3 szklanki mleka

1 łyżka esencji waniliowej

100gr piloncillo/cukru trzcinowego

szczypta soli

  1. Miksujemy połamane herbatniki wraz z 2 szklankami wody.
  1. Wlewamy do garnuszka 3 szklanki mleka i 1 łyżkę esencji waniliowej, a następnie dodajemy 100gr piloncillo/cukru trzcinowego oraz 1 szczyptę soli. Całość gotujemy na małym ogniu.
  1. Kiedy na powierzchni mleka zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, dodajemy masę ciasteczkową.
  1. Całość gotujemy jeszcze 2-3 minuty mieszając od czasu do czasu.
  2. Gotowe!

Porady Polki:

  • Niektóre meksykańskie panie domu zalecają użycie jedynie 1 szklanki na 1 litr mleka. Z mojego punktu widzenia, atole jest wówczas nieco “ciężki”, toteż zalecam zastosowanie proporcji podanych w powyższym przepisie.
  • Gotowe atole możemy posypać cynamonem.
  • Jeżeli atole powstanie zbyt gęste dodaj więcej mleka lub wody

Buen provecho!

Karolina / Meksyk /Blondynka w Meksyku 

TagsMEKSYK
Share:
  • Storyland 14

    Kocham truskawki w każdej postaci – to może być pyszne 🙂

  • Dziewczyny z Time For Spain

    Nigdy wcześniej nie słyszałyśmy o czymś takim. Sezon na truskawki trwa w Hiszpanii w najlepsze, więc nie mamy wymówki- trzeba spróbować:)

  • Brzmi przepysznie 🙂

  • Magda Mamit

    Bylam w Meksyku I tego nie pilam!!! Jak to sie stalo!!!