CYKLESMAKI ŚWIATA

Przepisy Polek na pyszne święta

Święta tuż tuż, a nasze Klubowiczki dzielą się dzisiaj z Wami swoimi ulubionymi przepisami na dania, których nie może zabraknąć na ich świątecznym stole! Będzie pysznie – zapraszamy!

Przepis Natalii z Chin / Biały Mały Tajfun

Sajra (KLIK) to drapieżna ryba, wyglądająca jak skrzyżowanie sardynki z węgorzem – jest długa, ale nie oślizgła 😉 No i wyjątkowo prosta w obsłudze. Otóż, ponieważ jest mocno tłusta oraz bardzo słona, więc właściwie wcale nie wymaga szczególnego przyprawiania przed pieczeniem – trzeba tylko obmyć z soli. Ot, wystarczy posmarować oliwą, wsadzić na ruszt na 15 minut i upiec. A później podać z cytryną albo z sosem sojowym doprawionym wasabi w charakterze dipu. Dodatkowym plusem jest to, że po wyjęciu kręgosłupa nie trzeba się już przejmować innymi ośćmi – są tak małe i miękkie, że można je jeść razem z mięsem.

Oczywiście, można również zaszaleć i doprawić ziołami prowansalskimi czy innym tymiankiem, ale nawet upieczone bez dodatków są przepyszne.

sajra 秋刀鱼

*

Przepisy:Karoliny Johansson ze Szwecji / hemma hos Johanssons

Johanssons löksill / cebulowy śledź Johanssonów (zdjęcie główne)

Co potrzebujemy:
3-4 filety śledziowe (oczyszczone, wymoczone, pokrojone w ok 1,5 cm kawałki)
1 średniej wielkości czerwoną czebulę (pokrojoną w cienkie krążki)
1,5 dl wody
1,75 dl cukru
0,5 dl octu spirytusowego 12%
2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego (lekko roztłuczonego w moździerzu)
0,5 łyżeczki ziaren białego pieprzu (również roztłuczonego)
5-8 goździków
1 liść laurowy

Tak przygotowujemy:
Wszystkie składniki poza śledziem i cebulą umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia, w międzyczasie mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia. Śledzie przekładamy cebulą, zalewamy zalewą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Więcej świątecznych przepisów znajdziecie na blogu Karoliny:

*

Przepis Magdy z Wielkiej Brytanii / NIEZADALEKO

Śledzie z rodzynkami poza oczywistymi walarami smakowymi mają dla mnie ogromną wartość sentymentalną – były to ulubione śledzie mojej Mamy. Dlatego tez nie mogą istnieć Święta bez tej właśnie potrawy.

Potrzebne produkty:
– śledzie typu matijas: 2 opakowania
– 3 duże cebule
– rodzynki 250 gr
– koncentrat pomidorowy: słoiczek 190 g (użyłam koncentratu włocławka)
– keczup pikantny
– pieprz do smaku

1. Podstawową czynnością jaką zawsze robię przed przygotowaniem dowolnych śledzi jest ich wymoczenie. Dzięki temu śledzie robią się mniej „śledziowe”, ale dalej zachowują swoje walory smakowe. Śledzie wyjmuję z paczki, odsączam z oleju, wkładam do miski i zalewam zimną wodą. Pozostawiam do wymoczenia na całą noc.

2. Następnego dnia odsączam śledzie i kroję w paseczki ok centymentrowej grubości. [zdjęcie 001.jpg]

3. Rodzynki zalewam wrządkiem i odstawiam na bok czekając aż zmiękną.

4. Cebulę obieram i kroję w półksiężyce (cieńkie). Wrzucam na rozgrzaną patelnię polaną delikatnie olejem. Cebulkę należy zeszklić – osobiście lubię jak lekko brązowieje. Aby była miękka i słodka podsypuję ją ok 1 łyżką cukru, mieszam a następnie dolewam trochę wody. Mieszam. Czekam, aż woda wyparuje. [zdjęcie 002.jpg]

5. Dodaję koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie mieszam. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę wody.

6. Dodają keczup – ok pół szklanki i ponownie wszystko dokładnie mieszam.

7. Gdy wszytsko na patelni jest już podgrzane wrzucam odsączone z wody rodzynki. I mieszam. Smakuje i dodaje duuuużo pieprzu do smaku – sos powinien być dosyć pieprzny (no chyba, że nie lubisz). Jeśli jest zbyt kwaśny docukrzam – ale tu wszystko wg uznania 🙂 Osobiście lubię gdy sos jest słodki i pieprzny – fajnie współgra to ze śledzikami. [zdjęcie 003.jpg]

8. Odstawiam sos do całkowitego wystudzenia. Wiele przepisów mówi, że można kłaść sos od razu na śledzie – jednak, gdy śledź jest wymoczony może skruszeć pod wpływem ciepła a tego nie chcemy! 🙂

9. Układam warstwami w misce na zmianę śledzie i sos. Zaczynamy od sosu i nim też kończę. [zdjęcie 004.jpg]

10. Odstawiam śledzie do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przeżarły.

No i gotowe!!! Smacznego 🙂

004

*

Przepis Ani z Włoch / PLorIT

Ryba po Grecku:

* pół dużego selera,

* 10 dużych marchewek,

* 2 małe cebule,

* 3 listki laurowe,

* 4 ziela angielskie

* 1kg filetów dorsza

* 500g sosu pomidorowego

* sól, pieprz, cukier

*olej extra vergine z oliwek

* mąka

* 1 jajko i mleko

Naszą pracę dzielimy na dwie czynności: smażenie rybki i duszenie „warzywnej kołderki”.

Ja zawsze zaczynam od warzyw, bo trzeba zadedykować im więcej czasu. Obieramy selera i marchewki i trzemy na tarce na duże pazurki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Na patelnię (a najlepiej duży wok) z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę i rumienimy, potem dodajemy marchewkę z selerem. Należy posolić, dodać ziele angielskie i listek laurowy. Po pewnym czasie warzywa zmiękną, stracą swoją kruchość i wtedy polewamy sosem pomidorowym, tak aby pokryć wszystkie warzywa. Dusić przez 15 minut. Sprawdzić czy posolone dostatecznie, ja posypuje jeszcze cukrem do smaku. Dodać sou pomidorowego w trakcie duszenia, aby konsystencja była płynna, a nie suche warzywa.

W trakcie duszenia możemy szykować dorsza. Każdy filet dokładnie umyć i pokroić w porcje. Posolić płaty, obtoczyć w jajku roztrzepanym z mlekiem, potem w mące i smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor.

Przyszykować szklane naczynie i kłaść warstwami najpierw warzywa, potem rybę, warzywa i znów rybę i tak dalej. Tak przygotowanego dorsza możemy podać na stół, zamrozić, odgrzać w piekarniku, jak i w mikrofalówce.

Najsmaczniejsza jest ta potrawa jeśli jest więcej warzyw niż ryby. Filety muszą przejść sosem.

Do roboty!!!

*

Przepis Agnieszki z Francji / Niania w Paryżu

Ciasto: najzwyklejsze piernikowe czyli:

340 g miodu

120 g masla

100 g cukru

Roztopić w garnku na wolnym ogniu i nieco ostudzić.

W misce wymieszać:

500 g maki

1 łyżeczkę proszku do pieczenia

2 łyżeczki przyprawy do piernika, ja robie ja sama ( 40% cynamonu i po 20% imbiru, gozdzikow i galki muszkatulowej)

łyżka kakao

2 jajka

Gdy płyn przestygnie, połączyć całość, zagnieść ciasto i schłodzić minimum 1 h.

W tym czasie… przygotować szablony na domek z papieru. Ja zrobiłam je sama, bez modelu, w wymiarach jakie chciałam. Rozwałkować ciasto i położyć na nim szablony, wycinać ostrym nożem. Ciasto nie może być ani za cienkie ani za grube… bo albo bedzie sie łamać albo będzie za ciężkie i domek sie zawali. Ja starałam się zrobić takie na 4 mm. Piec na pergaminie w nagrzanym piekarniku w 180°C około 12 minut. Dobrze wystudzić.

Przygotować karmel do klejenia domku. Na dno wycisnąć sok z 1/4 cytryny, wsypać 10 łyżek cukru kryształu i polać je wolniutko zimną wodą, tak, by każde ziarenko cukru było mokre, woda nie może jednak wystawać poza cukier. Na wolnym ogniu gotować całość, aż zrobi sie z tego karmel (powinien być „twardy-łamiący”). Jest to nieco skomplikowane, ja wolałam posłużyć sie termometrem, czyli miałam gotowy karmel jak osiągnął temperaturę 165°C. Bo gdy robimy włoską bezę, to karmel osiąga 118°C, jest jasny i płynny. I podgrzejemy go dalej dojdzie do okolo 146°C jest „twardy i ciągnący” i dopiero później osiąga stan potrzebny do sklejania.

Lukier 

1 bialko

cukier puder, ile zabierze do odpowiedniej konsystencji

na koniec kilka kropel – dosłownie 3 – z sosku z cytryny, by był idealnie gładki… regulujemy gęstość cukrem pudrem… Rękawem cukierniczym dekorujemy nasze dzieło, a malutkim rożkiem z pergaminu nanosimy cieniutkie wzory -u mnie te na dachu, i wokol okien…

DSC04389

*

Przepis Aliny z Wielkiej Brytanii / Booklover has a (helmet) baby

Danie, bez którego nie wyobrażam sobie Świąt i którego zapach już zawsze będzie mi przypominał rodzinne świętowanie Bożego Narodzenia to ‚moczka’.

Jest to gęsta słodka zupa, a do jej przygotowania potrzebne są:

Piernik

Kompoty: czereśniowy, śliwkowy, truskawkowy, agrestowy (mogą także być inne)

Bakalie

Kilka pomarańcz

Kilka mandarynek

Jedna cytryna

Ananas w puszce

Brzoskwinia w puszce

Orzechy włoskie

Orzechy laskowe

Migdały(łuskane)

Ciemna czekolada

Piernik należy zamoczyć dzień wcześniej w letniej wodzie, a następnie zagotować, często mieszając, aby sie nie przypalił.

Do osobnego garnka wrzucamy pozostałe składniki (kompoty i owoce w puszce wlewamy razem z sokiem, cytrusy obieramy ze skórek i kroimy na kawałki) , oprócz czekolady. Często mieszamy. Po zagotowaniu, dodajemy czekoladę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia.

Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy zagotowany piernik , mieszamy ponownie i gotowe.

Smacznego!

*

Przepis Marty z Holandii / Matka Polka Holenderka

Z przepisów na zrobienie samego tylko brownie mogłaby powstać osobna książka kucharska. Brownie, które chciałabym Wam zaproponować, jest mocno czekoladowe, mocno orzechowe, bardzo treściwe i po prostu pyszne.

Składniki

250 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
250 masła (1 kostka)
200 g drobnego cukru do wypieków
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
125 g mielonych migdałów
100 g posiekanych orzechów włoskich
5 niedużych buraków
3 marchewki
1 jabłko
Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 170˚C. Na małym ogniu rozpuść czekoladę i masło, następnie dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.

W międzyczasie obierz ze skórki buraki, marchew oraz jabłko i wyciśnij z nich sok w sokowirówce. Pozostały miąższ zachowaj-dodasz go do ciasta. Wyciśnięty sok wypij- jest pyszny i zdrowy! Jeśli nie masz sokowirówki, wystarczy zetrzeć warzywa i jabłko na tarce.
Do ostudzonej czekolady z masłem i cukrem dodaj roztrzepane jajka, migdały i orzechy.
Wymieszaj z przygotowanym miąższem warzywno-owocowym. Przełóż masę do kwadratowej bądź okrągłej formy.

Piecz ciasto ok. 40-45 minut, jeśli w trakcie pieczenia wierzch za bardzo by się przypiekał, przykryj brownie folią aluminiową, usuwając ją na ostatnie 10 minut pieczenia. Ciasto po upieczeniu powinno być lekko wilgotne w środku.

IMG-20151011-WA0005

*

Przepis Joasi z Niemiec / takjakelle

Recipe_02

Życzymy Wam smacznych Świąt!

Share: